در هر دو گونه حشره کامل به رنگ سبز و دارای لکه سفید در انتهای سپرچه است. دارای 5 سن پورگی و 3 تا 5 نسل در نسل میباشند. زمستان گذرانی به صورت حشرات کامل و قهوهای رنگ و در مناطق کوهستانی در زیر انواع بوتههای وحشی نظیر اسپند، شور، درمنه، قیچ و غیره میباشد. حشرات کامل از اواسط فروردین از محلهای زمستان گذران خارج و بر روی میزبانهای تازه روییده تغذیه و تخمریزی مینمایند. این حشرات در صورت نامساعد شدن شرایط طبیعی و خشک شدن میزبانهای وحشی در اواخر خرداد و اوایل تیر به سمت باغهای پسته هجوم میآورند.
3- Acrosternum millieir
4- Acrosternum hegeeri
حشرات کامل به رنگ سبز یکدست و فاقد لکه سفید در انتهای سپرچه میباشند. زمستان گذرانی به صورت حشرات کامل به رنگ قرمز آجری یا مسی رنگ و در زیر پوستک تنه درختانی نظیر گز، پده، سنجد و… میباشد. دارای 3 تا 5 سن پورگی میباشد. این حشره از مرحله تشکیل میوه تا رسیدن و برداشت محصول در باغهای پسته مشاهده میشود.
5- Apodiphus amygdali
سن قهوهای دارای یک نسل در سال بوده و از میزبانهای مختلف مانند پسته، توت، نارون، زردآلود و غیره تغذیه مینماید و نسبت به گونههای قبلی دارای جمعیت و اهمیت اقتصادی کمتری میباشد.
6- Lygaeus pandurus (Hem: Lygaeidae)
این آفت در سالهای اخیر حالت طغیانی پیدا کرده است. حشرات کامل قرمز رنگ و دارای 3 تا 5 نسل در سال میباشند. زمستان گذرانی به صورت حشرات کامل در مکانها و پناهگاههای مختلف میباشد. حشرات کامل در اوایل اردیبهشت به سمت باغهای پسته هجوم آورده و تغذیه آنها در این مرحله به علت حساسیت میوهها سبب ایجاد خسارت شدید میگردد. با سخت شدن پوست استخوانی، این حشره تمایل به تغذیه از میوههای پسته را از دست داده و به سمت میزبانهای دیگر مهاجرت مینماید.
نحوه خسارت سنها با توجه به مراحل رشدی میوه به شرح زیر است:
الفـ از مرحله تشکیل میوه تا سخت شدن پوست استخوانی:
تغذیه سنها در این مرحله سبب سیاه شدن تمام میوه در ابتدای فصل میگردد. میوهها خسارت دیده بر روی درختان خشکیده و ریزش مینمایند. در این مرحله در اثر تغذیه سنها در روی پوست سبز میوه شیره گاهی به صورت قطرات شفافی خارج شده و محل تغذیه کاملاً مشخص میباشد. همچنین در سطح داخلی میوهها شبکههای تور مانند سفیدرنگی مشاهده میشود. در روی پوست سبز میوهها در مرحله شروع سخت شدن پوست استخوانی تا سخت شدن کامل آن لکههای قهوهای رنگی مشاهده میگردد.
بـ از مرحله سخت شدن پوست استخوانی تا مغزبندی میوهها:
در این مرحله دیگر علائم تغذیه و لکههای قهوهای رنگ در روی پوست سبز رویی مشاهده نمیشود و محل تغذیه سنها در سطح داخلی پوست استخوانی به صورت نقاط سیاه رنگ دیده میشود. تغذیه سنها در این مرحله از جنین در حال رشد سبب پوکی و اسفنجی شدن جنین و از مغز میوهها سبب ایجاد لکههای نکروزه فرو رفته قهوهای رنگ بر روی مغز میوهها میگردد. در این مرحله سنها به ویژه سنهای سبز، قرمز و قهوهای پسته قادر به انتقال قارچ Nematospora coryli نیز بوده و بیماری ما سوی پسته را منتقل مینمایند.
کنترل سنهای پسته:
1ـ حمایت از دشمنان طبیعی به ویژه زنبورهای انگل تخم سنها (از خانواده Scelionidae) با کاهش تعداد دفعات سمپاشی و عدم سمپاشیهای بیرویه
2ـ اجتناب از کندن و از بین بردن میزبانهای وحشی در مناطق کوهستانی و دشتهای اطراف باغهای پسته
3ـ اجتناب از کندن و از بین بردن علفهای هرز میزبان اطراف و داخل باغهای پسته در زمانیکه سنها به سمت باغهای پسته هجوم آوردهاند زیرا در این مرحله کندن علفهای هرز سبب انتقال سنها بر روی خوشهها شده و خسارت شدیدتر میگردد.
4ـ از بین بردن علفهای هرز در اوایل فصل قبل از هجوم سنها به سمت باغهای پسته و در اواخر فصل پس از برداشت محصول جهت از بین بردن کانونهای زمستان گذران آفت با شخمهای بهاره و پاییزه.
5ـ کنترل شیمیایی :
در صورتیکه نیاز و با توجه به تراکم جمعیت و مرحله رشدی میوه پسته، حشرهکشهای اندوسولفان (تیودان) به نسبت 2 تا 2.5 در هزار یا فنتیون (لبایسید) به نسبت 1 تا 1.5 در هزار و یا فنیتروتیون (سومیتیون) به نسبت 1.5 تا 2 در هزار توصیه میگردد.
این وب سایت محتوی مطالب مختلفی از جمله کتاب ها، تصاویر، اخبار، نرم افزارها و مقالاتی در زمینه رشته گیاهپزشکی،حشره شناسی و بیماری های گیاهی می باشد که به صورت رایگان در دسترس شما قرار می گیرد.دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی
{بترتیب دکتری رشته حشره شناسی کشاورزی و دکتری بیماری شناسی گیاهی}
Email: aidin_zibaei{at}yahoo.com